Signage at a Tesla store in Colma, California, US, on Monday, April 21, 2025. Tesla Inc. shares fell on renewed questions over Elon Musk's role with the federal government and uncertainty over the company's plans to introduce a lower-cost electric vehicle. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg
حمل و نقل

سود تسلا ۷۱ درصد کاهش یافت؛ چالش‌های فروش و نگرانی‌ها

تسلا از کاهش ۷۱ درصدی سود خالص خود در سه ماهه اول سال خبر داد که ناشی از فروش ضعیف، چالش‌های بازار و واکنش‌ها به مدیریت ایلان ماسک است.

۱۴۰۴/۰۲/۰۲

گزارش مالی تسلا در سه ماهه اول سال از کاهش ۷۱ درصدی سود خالص و ضعیف‌ترین آمار تحویل خودرو در بیش از دو سال گذشته خبر می‌دهد. فروش ضعیف، تعرفه‌ها و چالش‌های مربوط به ایلان ماسک از دلایل اصلی ذکر شده‌اند.

بر اساس گزارش‌های مالی منتشر شده در روز سه‌شنبه، آمار فروش ضعیف تسلا (Tesla) شرکت را به نزدیک‌ترین وضعیت زیان در سال‌های اخیر رسانده است. این وضعیت یکی از بزرگترین مزیت‌های تسلا نسبت به سایر تولیدکنندگان خودروهای برقی (EVs) را تهدید می‌کند.

این خودروساز برقی در سه ماهه اول سال جاری میلادی، ۴۰۹ میلیون دلار درآمد خالص (net income) از ۱۹.۳ میلیارد دلار درآمد کل کسب کرد که با تحویل تقریباً ۳۳۷ هزار خودروی برقی همراه بود.

درآمد خالص این شرکت ۷۱ درصد نسبت به سه ماهه مشابه سال گذشته کاهش نشان می‌دهد. این بدترین سه ماهه از نظر تحویل خودرو برای تسلا در بیش از دو سال گذشته بود و پس از اولین افت فروش سال به سال شرکت اتفاق افتاد. طبق گزارش درآمد تسلا، درآمد این شرکت با فروش ۵۹۵ میلیون دلار اعتبار مالیاتی انتشار صفر (zero-emissions tax credits) تقویت شد؛ بدون این فروش، شرکت زیان ثبت می‌کرد.

تسلا همچنین به سهامداران خود در مورد تأثیر احتمالی جنگ تجاری (trade war) بر کسب‌وکار خود در آینده هشدار داد. این شرکت اعلام کرد که تعرفه‌های رئیس‌جمهور ترامپ (President Trump’s tariffs) و «احساسات سیاسی در حال تغییر» می‌تواند «تأثیر قابل توجهی بر تقاضا برای محصولات ما» داشته باشد.

شرکت اشاره کرد که تعرفه‌های فعلی که عمدتاً متوجه چین هستند، «تأثیر نسبتاً بیشتری بر بخش انرژی ما در مقایسه با بخش خودرو» خواهند داشت. تسلا گفت که برای تثبیت کسب‌وکار در میان‌مدت و بلندمدت و تمرکز بر حفظ سلامت مالی خود اقداماتی انجام می‌دهد، اما همچنین به سرمایه‌گذاران هشدار داد که نمی‌تواند بگوید آیا امسال قادر به رشد فروش خواهد بود یا خیر.

تسلا به برنامه‌های جاه‌طلبانه (اما مرموز) خود در مورد ساخت مدل‌های مقرون به صرفه‌تر پایبند است و اعلام کرد که همچنان طبق برنامه برای آغاز تولید این خودروها در نیمه اول سال ۲۰۲۵ پیش می‌رود. شرکت در نامه خود به سهامداران گفت که این خودروها از بخش‌هایی از پلتفرم نسل جدید (next-generation platform) که نیروی رباتاکسی (robotaxi) را تأمین می‌کند، استفاده خواهند کرد، اما برای تولید بر پلتفرم موجود که در مدل‌های Model Y و Model 3 به کار رفته است، متکی خواهند بود. بدین ترتیب، این خودروهای ارزان‌تر بر روی همان خطوط تولید خودروهای فعلی شرکت تولید خواهند شد.

این موضوع با گزارش رویترز (Reuters) در هفته گذشته که ادعا می‌کرد اولین نمونه از این خودروهای برقی جدید ماه‌ها به تعویق افتاده است، در تناقض است.

فروش تسلا با تعدادی چالش روبرو است. خط تولید خودروهای برقی این شرکت در حال قدیمی شدن است (هرچند سدان‌ها و شاسی‌بلندها اکنون به‌روزرسانی ظاهری داشته‌اند) و جدیدترین محصول آن، سایبرتراک (Cybertruck)، به هیچ وجه به اندازه آنچه ایلان ماسک (Elon Musk)، مدیرعامل شرکت، فکر می‌کرد موفقیت‌آمیز نبوده است. همچنین، سیاست‌های راست افراطی ماسک و ارتباط او با دولت ترامپ، واکنش منفی قابل توجهی به برند تسلا ایجاد کرده است.

در همین حال، ماسک شرکت را به سمت پروژه‌های رباتاکسی و ربات اپتیموس (Optimus) هدایت کرده است. او وعده داده است که نسخه اولیه سرویس رباتاکسی را در ماه ژوئن در آستین (Austin) راه‌اندازی کند و احتمالاً شهرهای دیگر نیز تا پایان سال اضافه خواهند شد، اما جزئیات کمی در مورد نحوه عملکرد آن ارائه داده است. ماسک علیرغم سال‌ها وعده، هنوز نشان نداده است که خودروهای تسلا قادر به رانندگی کاملاً خودکار بدون دخالت انسان هستند. علاوه بر این، نشریه The Information اخیراً گزارش داد که تحلیل داخلی انجام شده در تسلا نشان می‌دهد که برنامه رباتاکسی حتی در صورت کار کردن، برای مدت طولانی زیان‌ده خواهد بود.

در همین زمان در سال گذشته، تسلا با ارقام مالی نگران‌کننده‌ای دست و پنجه نرم می‌کرد. در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴، سود شرکت ۵۵ درصد نسبت به دوره مشابه در سال ۲۰۲۳ کاهش یافته و به ۱.۱۳ میلیارد دلار رسیده بود. تسلا دلیل آن را استراتژی طولانی‌مدت کاهش قیمت خودروهای برقی و «چندین چالش پیش‌بینی نشده» اعلام کرد.

تسلا تلاش کرد تا مسیر سودآوری را تغییر دهد، اما با فشارهای مداوم روبرو شد. در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴، تسلا ۱.۵ میلیارد دلار سود گزارش کرد که ۴۵ درصد کمتر از دوره مشابه در سال ۲۰۲۳ بود. سود تحت تأثیر هزینه‌های بازسازی ۶۲۲ میلیون دلاری قرار گرفت، اگرچه قابل ذکر است که این سود با فروش ۸۹۰ میلیون دلار (رکوردی جدید) اعتبار نظارتی (regulatory credit) تقویت شده بود.

منبع: تک‌کرانچ

به مطالعه ادامه دهید