
Image Credits:Eric Slesinger
سرمایهگذار ریسکپذیر آمریکایی با تمرکز بر فناوری دفاعی اروپا: یک رویکرد غیرمعمول
اریک سلیزینگر، سرمایهگذار ریسکپذیر آمریکایی و افسر سابق سیا، صندوقی ۲۲ میلیون دلاری برای سرمایهگذاری در استارتاپهای فناوری دفاعی در مرحله بذری اروپا راهاندازی کرده است، رویکردی که در میان سرمایهگذاران آمریکایی غیرمعمول است.
۱۴۰۴/۰۲/۲۲
اریک سلیزینگر، سرمایهگذار ریسکپذیر آمریکایی، صندوقی ۲۲ میلیون دلاری را برای تمرکز بر استارتاپهای فناوری دفاعی مرحله بذری در اروپا راهاندازی کرده است. این رویکرد غیرمعمول، ناشی از اعتقاد او به نقش فزاینده بخش خصوصی در دفاع و پتانسیل اروپا در این حوزه است.
در حالی که بسیاری از سرمایهگذاران ریسکپذیر (VCs) آمریکایی استارتاپهای هوش مصنوعی (AI) یا فناوری دفاعی مستقر در ایالات متحده را دنبال میکنند، یک افسر سابق سیا (CIA) به نام اریک سلیزینگر (Eric Slesinger)، بر روی معاملات فناوری دفاعی در اروپا تمرکز کرده است. سلیزینگر که بنیانگذار شرکت 201 Ventures است، اخیراً یک صندوق ۲۲ میلیون دلاری را برای استارتاپهای فناوری دفاعی در مرحله بذری (seed-stage) در اروپا راهاندازی کرده است.
سلیزینگر در مصاحبهای توضیح داد که دلیل ترک کار خود در سیا و تمرکز بر این حوزه، مشاهده نقش فزاینده بخش خصوصی در رقابتهایی بوده که پیش از این تنها رقابت بین دولتها تلقی میشد. به گفته او، هر روز بیشتر آشکار میشد که بخش خصوصی نقش بسیار بزرگی در این زمینه ایفا میکند.
به اعتقاد سلیزینگر، سه عامل باعث شده بود که سرمایهگذاران ریسکپذیر آمریکایی از این حوزه غافل بمانند. اول اینکه، کارآفرینان اروپایی به اندازه کارآفرینان هر جای دیگری در جهان توانمند، مصمم و باهوش هستند. دوم اینکه، دولتهای اروپایی برای بازنگری در ترتیبات امنیتی خود بسیار دیر عمل کرده بودند و نگاهی دقیق به آن نداشتند. سوم اینکه، اروپا به سرعت به عنوان محل رقابت جدی در «منطقه خاکستری» (gray zone competition) دیده میشود و به عقیده او این وضعیت ادامه خواهد یافت. رقابت در منطقه خاکستری شامل فعالیتهایی توسط بازیگران دولتی یا غیردولتی است که بین وضعیت سنتی صلح و جنگ تمامعیار قرار میگیرد.
یکی از جنبههای شگفتآور فعالیت سلیزینگر در اروپا، مقاومت فرهنگی بود که او در زمینه سرمایهگذاریهای دفاعی با آن مواجه شد. او در سال ۲۰۲۲ پس از انتقال به مادرید، شبکه سرمایهگذاران دفاعی اروپا (European Defense Investor Network) را تأسیس کرد که اکنون شامل کارآفرینان، سرمایهگذاران و سیاستگذاران است. به گفته او، در سال ۲۰۲۳ همکاران اروپاییاش در حوزه سرمایهگذاری ریسکپذیر از صحبت کردن درباره سرمایهگذاریهای مرتبط با دفاع واهمه داشتند. برخلاف آمریکا، سرمایهگذاری در فناوری دفاعی در اروپا «نامناسب تلقی میشد، چیزی که باید انجام میشد اما نباید دربارهاش صحبت میکردند.»
به گفته او، این تردید فرهنگی باعث شد که بسیاری از بنیانگذاران به فکر راهاندازی شرکت در حوزه دفاعی باشند اما در نهایت تصمیم به انجام این کار نگیرند. اما اکنون این وضعیت در حال تغییر است. صندوق نوآوری ناتو (NATO Innovation Fund)، اولین صندوق سرمایهگذاری ریسکپذیر چندحاکمیتی در جهان که با حمایت ۲۴ عضو ناتو در تابستان ۲۰۲۲ پس از شروع جنگ روسیه و اوکراین راهاندازی شد، به این تغییر کمک کرده است و خود یکی از حامیان اصلی 201 Ventures است.
توجهی که استارتاپهای نوظهور فناوری دفاعی در این قاره جلب کردهاند نیز مؤثر بوده است. از جمله این شرکتها میتوان به Helsing مستقر در مونیخ اشاره کرد که در حال توسعه هوش مصنوعی برای استفاده در میدانهای نبرد است و سرمایهگذاران ارزش آن را بیش از ۵ میلیارد دلار تخمین زدهاند. شرکت دیگر در سبد سرمایهگذاری سلیزینگر، Delian Alliance Industries مستقر در آتن است که برجهای نظارتی برای شناسایی تهدیدات خودمختار (autonomous threats) توسعه میدهد. Delian تاکنون سرمایه بذری جذب کرده و به گفته سلیزینگر یک فرصت جذاب است که فعالانه توسط سرمایهگذاران ریسکپذیر مورد توجه قرار گرفته است.
201 Ventures با هشت سرمایهگذاری تاکنون، بر فناوریهایی تمرکز دارد که به رقابت در منطقه خاکستری میپردازند، زیرا به گفته سلیزینگر، این رقابت «در مقیاس بزرگ در اروپا در حال وقوع است و برای چند دهه آینده نیز ادامه خواهد داشت.» او معتقد است که این عدم تطابقهای بازار، مانند ناکارآمدی قیمت یا نقش بزرگتر دولت در بازاری که در غیر این صورت ممکن است متفاوت باشد، در واقع شکلی خوب از «آلفا» (alpha) (بازده اضافی) ایجاد میکنند.
علاوه بر Delian، یکی دیگر از سرمایهگذاریهای سلیزینگر، Polar Mist، یک استارتاپ سوئدی است که پهپادهای دریایی (maritime drones) با قابلیتهای ناوبری پیشرفته تولید میکند. دیگر حوزههای تمرکز شامل فراصوت (hypersonics) و نقشهبرداری زیرسطحی (subsurface mapping) است.
یکی از چالشها در تأمین مالی استارتاپهای فناوری دفاعی، زمانبندی توسعه طولانیتر در مقایسه با سرمایهگذاریهای سنتی ریسکپذیر است. سلیزینگر این تنش را تأیید کرده و گفته است که با چرخه عمر ۱۰ ساله صندوق ریسکپذیر، این یک واقعیت است که باید کارهایی برای سرعت بخشیدن یا انعطافپذیری در آن انجام داد.
سلیزینگر همچنین فکر میکند که «شرکتهای اروپایی باید در مراحل بسیار اولیه، بیشتر لابیگری کنند.»
این عوامل این سوال را مطرح میکنند که آیا شرطبندی او برای سرمایهگذاران نتیجه خواهد داد یا خیر. همزمان، دیدگاه اولیه او برای یک اکوسیستم دفاعی خودمختارتر اروپایی، این روزها با افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی و بازنگری اروپا در ترتیبات امنیتی خود، برای بسیاری از سرمایهگذاران دیگر نیز واضحتر میشود.
دادههای منتشر شده اوایل سال جاری توسط صندوق نوآوری ناتو و گروه تحقیقاتی Dealroom نشان داد که استارتاپهای اروپایی فعال در حوزه دفاع و فناوریهای مرتبط، در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳، ۲۴ درصد بیشتر سرمایه جذب کردهاند که به ۵.۲ میلیارد دلار رسیده است؛ این رقم حتی از سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی نیز فراتر رفته است. با بازگشت احتمالی رئیس جمهور دونالد ترامپ به قدرت در ژانویه و تردیدهایی که در مورد تعهد ایالات متحده به دفاع از اروپا مطرح کرده است، این رقم احتمالاً حتی بالاتر خواهد رفت.
منبع: تککرانچ